Άγιος Γεώργιος
Τα Ιωάννινα είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδος που η ορθόδοξη πίστη άφησε εμφανή σημάδια αφοσίωσης και βυζαντινής σημειολογίας. Γεγονότα σταθμοί από τους ορθόδοξους Ηπειρώτες έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο ελληνικό και ορθόδοξο γίγνεσθαι. Μια σημαντική προσωπικότητα που έμελλε να μείνει για πάντα στις καρδιές των Ιωαννιτών είναι ο άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας. Μια ταπεινή προσωπικότητα, αλλά με πλήρη αφοσίωση στον Τριαδικό Θεό και στην ορθόδοξη πίστη. Υπόδειγμα αντίστασης στην Οθωμανοκρατούμενη περιοχή των Ιωαννίνων, σε μια περίοδο που η Πύλη έχει ξεκινήσει να μάχεται το Ρωμέϊκο με κατά συνέπεια να έχουν ξεκινήσει οι εξεγέρσεις των ρωμέϊκων και ορθοδόξων πληθυσμών.
Ο νεαρός Γεώργιος όντας ορφανός από την ηλικία των 8 ετών με καταγωγή από τα κοντινά Γρεβενά προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση. Έγινε ιπποκόμος ενός αξιωματικού Οθωμανού και εν συνεχεία θα ερωτευτεί την γυναίκα της ζωής του με σκοπό να την παντρευτεί. Ένας Χότζας θα τον συκοφαντήσει ότι ήταν πρώην Μουσουλμάνος και έκτοτε ξεκινάνε τα προβλήματα του με τους Οθωμανούς Μουσουλμάνους.
Λαμβάνει χώρα ένα δικαστήριο όπου ο Άγιος απόδειξε το αυτονόητο. Ότι είναι ένα χριστιανόπουλο γέννημα θρέμα από Ορθόδοξους γονείς. Τότε αφέθηκε ελεύθερος και εν συνεχεία παντρεύεται την ευσεβή Γιαννιώτισσα Ελένη.
Τα δύσκολα για τον Άγιο επανέρχονται μετά από ένα χρόνο, το 1838 όπου ο ίδιος Χότζας επαναφέρει το θέμα του εκχριστιανισμού του. Τότε δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις αβάσιμες και παράλογες κατηγορίες εναντίον του. Θα επέλθει η φυλάκισή του και θα ακολουθήσουν φρικτά βασανιστήρια που η Ορθόδοξη αγιογραφία περιγράφει αναλυτικά και ένας άνθρωπος απλός δεν θα μπορούσε να αντέξει.
Το ταξίδι της ορθόδοξης δόξας για τον Άγιο Γεώργιο είχε αρχίσει. Οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον Γεώργιο με το σώμα του να είναι εκτεθειμένο για τρεις ημέρες και πλήθος θαυμάτων να εμφανίζονται εκείνες τις ημέρες. Ο Γεώργιος είχε κερδίσει την αιωνιότητα και ταυτόχρονα την αγάπη των συμπατριωτών του.
Κάθε 17 του Γενάρη, στην ημερομηνία του θανάτου του, τιμάται από τον δήμο Ιωαννιτών η μνήμη του Αγίου. Ημερομηνία διόλου τυχαία αφού συμπίπτει με την ημέρα που η Ορθόδοξη πίστη γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μέγα, πρότυπο ασκητικής ζωής και αφοσίωσης στον Θεάνθρωπο.
Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας ακολουθώντας τα ίδια βήματα, εκείνα που του είχαν διδάξει οι χριστιανοί γονείς του και αυτά που έμαθε από το πλούσιο γεροντικό της Ορθόδοξης εκκλησίας, έφτασε στο απόγειο που θα μπορούσε να φτάσει ένας απλός θνητός. Για τους Γιαννιώτες, όμως, η σημασία της ζωής του δεν σταματούσε στο θρησκευτικό νόημα....
Η ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα αντιδράει από το 1821 έντονα ενάντια στο καθεστώς της Πύλης. Η έννοια του έθνους ποτίζει ξανά τους χριστιανούς πληθυσμούς της αυτοκρατορίας. Η ελληνική εθνική συνείδηση αναβιώνει ξανά στις καρδιές των Ρωμηών. Τα Γιάννενα είναι έτοιμα ν' ακολουθήσουν την θάλασσα της επανάστασης που θα απελευθέρωνε σταδιακά όλη την χώρα. Για τους Γιαννιώτες ο Άγιος Γεώργιος είναι σύμβολο αντίστασης και πρότυπο επιβίωσης. Δεν τον γονάτισαν οι κακουχίες της ζωής, αλλά ούτε η εχθρικότητα των Τούρκων. Κάθε χρόνο γίνεται τριήμερος πανηγυρισμός στη χάρη του, αλλά γιορτάζεται και στην γενέτειρα του στα Γρεβενά, στο χωριό Άγιος Γεώργιος όπως και στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας.
Η επίσκεψη σας τον Γενάρη στα Ιωάννινα θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα βιώνοντας το θρησκευτικό αίσθημα της πόλης και την κατάνυξη προς τον πολιούχο των Ιωαννίνων. Η μέρα αποτελεί αργία για την πόλη και είναι ευκαιρία να γνωρίσετε τα θρησκευτικά έθιμα των Ιωαννίνων που είναι αφιερωμένα στον πολιούχο Άγιο Γεώργιο τον Νεομάρτυρα.